Het leek me mooi om een klok te hebben die de huidige aanbiedingen voor kratjes aangaf (ondanks dat daar binnenkort een plafond van 25% voor wordt ingesteld). Met de ROTBLÖTA en wat bierdopjes was ik al een eindje gekomen (zie afbeelding hieronder). Hiervoor wacht ik nog op een tweeassige stappenmotor (BKA30D-R5) uit het verre Oosten, die beide wijzers onafhankelijk kan aansturen.

Fig. 1: ROTBLÖTA met dopjes

Daarom was ik begonnen met een digitale variant, te vinden op kratjes.net. In Node-RED heb ik een scriptje geschreven dat iedere dag om 0:00 te aanbiedingen van het internet scrapet en naar een database schrijft. De website haalt de informatie ook uit deze database. Op die manier kan ik ook statistieken omtrent de bierbonussen bijhouden.

Aangezien de klok maar twee wijzers heeft, kan de klok slechts twee aanbiedingen aangeven. Het komt wel eens voor dat er méér dan twee merken in de aanbieding zijn. In dat geval wordt Bavaria, waarbij de aanbieding dan vaak gaat over halve kratjes, als eerste weggelaten. De rest van de volgorde is gebaseerd op persoonlijke voorkeur, resp. Hertog Jan, Grolsch, Brand, Heineken, Kornuit, Amstel, Jupiler, Warsteiner, Bud, Alfa, Gulpener, Bavaria.

Vooralsnog worden alleen Albert Heijn, Coop, Plus en Spar ondersteund. Ik ben van plan om nog meer supermarkten met landelijke aanbiedingen toe te voegen. De Jumbo is een voorbeeld van een supermarkt die deze aanbiedingen per filiaal regelt, en dus niet toegevoegd kan worden.

De klok geeft nu de A-merken aan die rouleren in bovengenoemde supermarkten. Birra Moretti, Palm en Peroni waren ook nog mogelijkheden, maar er is maar beperkt plaats op de klok.

Voor het ontwerp van de website heb ik mij laten inspireren door kanikeenkortebroekaan.nl. De klok is gebaseerd op de JavaScript-klok van ZedPro. Alle bierdopjes heb ik nagemaakt in InkScape.

Voor Rainmeter heb ik ook een skin gemaakt, zodat je altijd een klok op je bureaublad kunt hebben!

Rainmeter skin

Changelog

  • 7-6-2021: Kornuit, Bud, Alfa en Gulpener toegevoegd.
  • 8-6-2021: Imagemap voor de dopjes en ondersteuning voor Boons toegevoegd.
  • 22-6-2021: publieke API toegevoegd.
  • 27-6-2021: Rainmeter skin toegevoegd.
  • 3-7-2021: Hoogvliet toegevoegd.
  • 27-8-2021: Dirk toegevoegd.

1 thought on “kratjes.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *